Constraintmoment

I det här momentet lär du dig om

 • constraints
 • designcontent
 • modellering
 • Moment CAD 2

  Constraints och designidé

  Uppgift 1

  Använd linjen och cirkel och träna på samtliga constraints så du ser vad de gör för nytta.

  Uppgift 2

  Äggkoppen. (constraints, mått)

  Tillverka en äggkopp på valfritt vis. Äggkoppen ska vara fullt constrainad (fully constrained) och måttsatt med hyfsat realistiska mått.

  Uppgift 3

  Kopphållaren (constraints, mått, design content)

  Du ska tillverka kopphållare där du har avfasningar på en platta där du kan placera till exempel äggkoppen från uppgift 2. Konstruera den på ett sådant vis att hela skissen följer med om du ändrar på ett centralt mått, tex en av avfasningarna för muggen.

  Uppgift 4 (examinerande tillsammans med provet)

  Till din frukostserie utför du en kapsylöppnare. Kapsylöppnaren ska vara tillverkad i hårdplast och formgjutas. För att underlätta tillverkningen får den därför inte innehålla för tvära förändringar i form.  Du ska också tänka på ergonomi. Det ska vara behagligt att kunna hålla och använda din kapsylöppnare.

  E-C

  En del i skissen ska vara med designcontent. Dvs andra mått beror på en central detalj. Det räcker med en skiss, välj lämpligast den första du utför. Skissen ska också vara fullt constrainad.

  Hållfasthet C+

  Den ska också vara konstruerad på så vis att du sparar material. Dvs du använda dig av tex ribs för att förstärka konstruktionen där det är nödvändigt. Du kan också med fördel vecka materialet för att öka hållfastheten om du tycker att det behövs. Vi har inte gått igenom hållfasthet ännu så använd rimlighetsbedömning.

  Utöver det här momentet

  Du skapar en assambly där du lägger till en ny part av någon metall som är själva ringen till kapsylöppnaren. Titta gärna på google för lösningar.

  Betygsättning

  E

  Du modellerar med de flesta, men inte alla grundverktyg i Inventor för att skapa din modell.

  Din sketch är fullt constrainad.

 •  

  C

  Du kan modellera med samtliga grundverktyg i Inventor för att skapa din modell. Även de lite mer avancerade verktygen som är sweep och loft(revolve).

  Din sketch innehåller inte intelligens, men är fullt constrainad.

  Du kan förstärka din modell med ribs.

  Grundverktyg; Sweep, loft, shell, chamfear, fillet, ribs, extrude, revolve, emboss.

  A

  Fullt constrainad sketch med intelligens.

  Om du får en triangel som varnar för fel kan du felsöka för att få bort den, alternativt på ett rimligt vis förklara varför den inte har betydelse.

  Du behärskar de grundläggande funktionerna i Inventor så att du kan modellera effektivt, dvs du kan utnyttja alla feutures på sett vis så du effektivt kan skapa din modell. Effektivt betyder att du vid behov kan spegelvända och använda patterns.

  Du förstärker din modell med ribs, och de är dessutom utförda på ett sådant vis att de sparar material och du har lagt dem där du tror att det kommer att ligga en påfrestning.

  Du behärskar och visar att du utförligt behärskar även de mer avancerade verktygen för modellering i Inventor.