70-tal

Sjuttiotalet var motsättningarnas tid. Inom musiken kom anti-kommersialism med proggen. Texhoola bandola band. Samtidigt fanns discon och ABBA, det svenska popundret. Den här motsättningenexisterade också inom inredning. Det var en blandning av mönster, stilar och färger.

 

Miljonprogrammet

Mellan 1965 och 1975  byggdes  1 000 000 nya bostäder. Det kallades för miljonprogrammet. 
Miljonprogrammet var storskaligt, dvs staten byggde ofta, men inte enbart, stora hus och hela områden samtidigt. Det var under den här tiden som flera förorter i Stockholm fick sitt nuvarande utseende. Fittja, Kallhäll, Rinkeby med flera. 
Arkitekturstilen hämtade sin inspiration från 30-tals funkis och brutalismen. Funkisens ideal var "forms follow function", med det menas att bostäder ska vara ändamålsenliga. Dekorationer som bara var där för syns skull ansågs onödigt. 

 

Brutalismen

Brutalismens byggnader kännetecknas mest av den råa betongen utan puts. Jämför Arkitekturhögskolan som stod färdig 1969. Brutalisterna ville att en ärlighet skulle genomsyra byggnaderna. Material skulle ärligt visas, som tex rå betong som inte är klädd i puts. Det naturliga materialet. I samma anda visades konstruktionslösningar som bärande pelare, ventilationsrör och elledningar. 

Väldigt ofta, men inte alltid, var brutalismens arkitektur storskalig och likformig. Som moduler som satts ihop.

Planlösningar

Miljonprogrammets planlösningar var ofta väl genomtänkta. Planlösning och bostadens utformning var resultat av bostadsforskning, där allt var noggrannt utprovat och analyserat.

Nedanför ser du en typisk planlösning från ett miljonprogramshus. Om du jämför med 30-tals funkis ser du att köket har blivit större. Väldigt ofta planerades lägenheterna med en neutral korridor som förbinder de olika funktionerna i lägenheten. Toalett, kök, sovrum och vardagsrum.

Mot 80-talet ersattes den neutrala korridoren med den öppna planlösningen där kök och vardagsrum och ibland hall var ihopväxta till ett stort och offentligt rum.

Inredning

Det tidiga 70-talet influerades fortfarande av 60-talets material. Hårdplasten var vanlig i möbler som stolar. Plasten förekom även ibland som material för dörrar och dörrhandtag.

 

2015-07-17-1753 55a924e6ddf2b343f3c38f76

Vackert vardagsrum mitten på 70-talet. Märk hur hela vardagsrummet går i varianter av brunt. Materialet är överväldigande av furu.

image14951

 

 Här är ett annat exempel på 70-tal. Vid sidan av brunt var också grönt en vanllig färg. Furumaterialet i tak och möblering är också tydligt. 

 

2015-07-17-1803 55a92750ddf2b343f3c38f8d

Samma bruna färg som från tidigare. Notera hur köket började få egenskap av ett mer offentligt rum genom dess öppnare planlösning mot vardagsrummet och de stora glaspartierna.

 

image11171

"Vitvaror" (dvs kyl och frys) men gröna. Samma bruna färg i det här köket.

image37721

Notera särskilt det rutiga golvet och de randiga tapeterna på skåpen.

Den här storblommiga tapeten ansågs vacker på 70-talet.

IKEA 1974. Notera den lurviga heltäcknigsmattan.

I början av 70-talet dröjde sig 60-talet kvar med sitt plastmaterial. Det kom mer och mer att ersättas av furu.

Typiska möbler och mönster

Furu var det vanliga materialet till möbler under 70-talet, gärna rejäla möbler.

Brunt i olika nyanser tillsammans med grönt var vanliga färgkombinationer.

Ofta stormönstrade tapeter, gärna blommigt.

En salig blandning av mönster och färger som randigt med rutigt och brunt med orange.

Ofta ombonat med manchestertyg på kuddar.